صفحه اصلی
|
صفحه اصلی انجمن
|
عکس سکسی ایرانی
|
داستانهای سکسی
فیلم سکسی
|
سکسولوژی
|
خنده بازار
|
داستانهای سکسی(English)
آویزون
انجمن ها
|
پاسخ
|
وضعیت
|
ثبت نام
|
جستجو
|
قوانین
|
آخرین ارسالها
|
انجمن آویزون
/
هنر
/
18سال گذشت فردا20 ژانويه سالروز درگذشت هايده بزرگ بانوی آواز ايران هست، هنرمندی که تا هميشه نامش در دفترچه تاريخ هنر ايران باقی خواهد ماند.
.
1
.
2
.
3
.
>>
نویسنده
پیام
omid_hi
مدیر
#
: 20 Jan 2008 22:37 | ویرایش بوسیله: omid_hi
زندگی نامه هایده . تولد تا مرگ
--------------------------------------------------------------------------------
» نگاهي به زندگي "هايده"
نام : معصومه دده بالا
نام هنري : هايده
تاريخ تولد : 1321
محل تولد : کرمانشاه
تاريخ وفات : 1368
محل وفات : آمريکا
محل دفن : آمريكا
هايده از سال 1345 فراگيري موسيقي و آوازخواني را نزد موسيقيدان معروف علي تجويدي آغاز کرد. تجويدي در ميان آهنگسازان ايراني، معروف شده است به "کاشف صداهاي ناب"! البته صدا ها راکشف کرده، پرورش داده، معرفي کرده، ولي چند صباحي نگذشته که آن ها را از دست داده است. يا خودشان به راه ديگر، غالبا راه کاباره، رفته اند و يا "رنود" آنها را از او به غنيمت گرفته اند. هايده به گمان از آخرين کشفيات درخشان تجويدي باشد. شانسي که هايده آورده، اين بوده که تجويدي آهنگ تازه اي را در "مخالف سه گاه" و در پيوند با شعري برانگيزاننده از "رهي معيري" آماده اجرا داشته است. اين ترانه با زير و بالاهايي که دارد، معرف دقيقي براي صداي گسترده و پر توان هايده شده و صداي هايده نيز متقابلا ترانه "تجويدي - معيري" را تاثير بيشتر بخشيده است.
متن اين ترانه که "آزاده" نام دارد، آخرين کار موسيقائي " رهي معيري" است که در تب بيماري آن را سروده و کمتر در يک سال پس از آن، در آبان ماه سال 1347 درگذشت. تجويدي خود در يک گفتگوي راديويي در شرح ساخت و پرداخت "آزاده" گفته است که رهي پس از آن که نيمي از ترانه را ساخنه، بيمار شده و بر اساس حالاتي که به خاطر آن کسالت در وجودش بوده، بقيه را با سوز و حال بيشتري تمام کرده است.
ترانه نشان مي دهد که رهي، در بستر مرگ به تنها چيزي که برايش باقي مانده بود، مي نازيده است به آزادگي:
- "يارب چو من افتاده اي کو؟ / افتاده آزاده اي کو؟/
تا رفته از جانم برون، سوداي هستي/ آزاده ام، آزاده از غوغاي هستي/
گلبانگ مستي آفرين/ هم چون رهي سر دادهام من/
مرغ شباهنگم ولي/ در دام غم افتاده ام من/
خندان لب و خونين مگير/ مانند جام بادهام/ آزاده ام من!..."
» دريافت تصنيف آزاده
تجويدي در گفتگويي که با او داشتم گفت: "آزاده را هيچ خواننده ديگري نمي توانست چون هايده با چنين وسعت صدايي بخواند ... هايده با خواندن اين ترانه و چند ترانه ديگر که من به او دادم، توانست تحولي در ترانه خواني و آواز خواني ايجاد کند و تاثيرات تازه اي در موسيقي سنتي به وجود بياورد ..."
» راه ديگر
هايده، اگرچه در سالهاي پيش از انقلاب همچنان روي صحنه ماند ولي بيشترين زمان و توان خود را در خدمت "بازار" قرار داد که بيشتر به سود و زيان مي انديشد تا به ارزشها. تجويدي که زماني به شکوه گفته بود که هر صدائي را که کشف مي کند و مي پروراند، بعدها بهره اش را به کاباره مي برد. در عين حال گناه اين انحراف را پيش از آن که بر گردن خواننده ها بگذارد، از چشم جامعه مي بيند:
"جامعه بود که اين ها را به سوي کاباره مي کشانيد... من در شوراهاي موسيقي مي گفتم که حقوق اين ها را زياد کنيد تا احتياج به رفتن به کاباره نداشته باشند... ولي نکردند اين کار را... حقوق بسيار کمي مثلا 500 تومان به خواننده مي دادند، در حالي که همين خواننده وقتي به کاباره مي رفت شبي ده هزار تومان مي گرفت... گناهي نداشتند... زندگي غير از اين را اجازه نمي داد..."
صداي هايده و برخي از ترانه هاي "غميادانه" او در سال هاي غربت، تسکيني در خور براي مهاجران و تبعيديان دلشکسته بوده است
هايده، پس از آزاده، چند ترانه ديگر نيز از تجويدي خواند و بعد سر و کارش به کاباره افتاد، از او جدا شد و به موسيقي به اصطلاح "مردمي"، نزديکتر شد. محمد حيدري، جهانبخش پارزکي، صادق نوجوکي و انوشيروان روحاني آهنگسازان ديگري بودند که صداي رساي هايده را در اجراي ترانه هاي خود به کار گرفتند. همان قدر که اين ها در راه "مردمي" شدن به هايده ياري رسانيدند، او نيز با صداي پر جاذبه خود سبب سکه شدن کار آن ها شد!
مهاجرت به "شهر فرشتگان" (لس آنجلس) پس از انقلاب کار را ديگر يکسره کرد. مهاجران مخاطب موسيقي آن قدر خسته و شکسته بودند که ديگر به ارزشها نمي انديشند و تنها "تفريح و سرگرمي" مي خواستند. سرمايه نيز در جايي به کار مي افتاد که مخاطب انبوه داشته باشد. بر بستري چنين تنيده از "تفريح و تجارت" موسيقي معروف به "لس آنجلسي" به دنيا آمد و بيشتر خوانندگان مهاجر از جمله هايده را نيز به خدمت خود درآورد.
اين حرف، بدان معنا نيست که در ترانه هاي غربتي هايده هيچ گوشه با ارزش دلنوازي وجود ندارد. در وهله اول بايد به جنس صداي ناب و کمياب او انديشيد که در همه بازمانده هايش يکسان مانده است، در اين دنياي "بي صدائي" و "بد صدائي" خود، نفس ارزش است!
هايده در اين هشت نه سالي که در مهاجرت به سر برد، دست کم توانست بخواند. اگر در ايران مانده بود سرنوشتي بهتر از "پريسا" و "هنگامه اخوان" پيدا نمي کرد که هنوز که هنوز است نمي توانند، آزادانه - و براي همگان - بخوانند، با آن که به دامنشان، پيرايه ابتذال نبسته اند! صداي هايده و برخي از ترانه هاي "غميادانه" او در سال هاي غربت، تسکيني در خور براي مهاجران و تبعيديان دلشکسته بوده است.
هايده، سر انجام، در سال 1368 در شهر سانفرانسيسکو، به سکته قلبي درگذشت و در گورستان "وست وود" لس آنجلس به خاک سپرده شد.
فعالیت حرفهای
هایده در تهران( یا به قولی در کرمانشاه ) متولد شد. نام اصلی او معصومه دده بالا بود.
خواهر کوچکتر او، مهستی نیز از خوانندگان معروف ایرانی است که حدود پنج سال پیش از هایده خوانندگی را آغاز کرد.
هایده در ۱۳۴۷، فعالیت حرفهای خود را با خواندن ترانه «آزاده» اثر استادش علی تجویدی که بر روی آخرین سروده رهی معیری ساخته شده بود آغاز کرد. اجرای ترانه «آزاده» با ارکستر بزرگ گلها در رادیو تهران آغاز کار هایده بود. وی پس از اجرای چندین اثر دیگر از تجویدی، از نخستین سالهای دهه ۱۳۵۰ به خواندن ترانههای پاپ علاقه مند شد که بیشتر از ساختههای جهانبخش پازوکی، محمد حیدری و انوشیروان روحانی بودند.
هایده در شهریور ۱۳۵۷ چندین ماه پیش از پیروزی انقلاب که موسیقی و به ویژه آوازخوانی زنان را دچار ممنوعیت و محدودیت های بسیار ساخت ایران را به مقصد انگلستان ترک کرد. او تا پایان عمر از این رویداد به عنوان تلخترین خاطره زندگی خود یاد می کرد.[1] .وِی از ۱۳۶۱ در لس آنجلس به فعالیت ادامه داد. اجرای ترانههای نوستالژیکی که گویای حال ایرانیان از ایران گریخته و حتی ایرانیان مقیم داخل بود هایده را بیش از پیش محبوب ساخت.[نیاز به ذکر منبع]
[ویرایش] آلبومها
هایده دارای بیش از ۳۰ آلبوم به نامهای زیر میباشد: روزای روشن، خراباتی، پادشه خوبان، خداحافظ، شب عشق، فریاد، گلواژه، آزاده، بزن تار، رفتم، شانههایت، بلبلی که خاموش شد، ای زندگی سلام، حیف، ناشنیدهها، آمدنت محاله، سوگند، بزم و کنسرت، دشتستانی، بزم (نوروز ۱۳۴۶)، آشنایی، سه کنسرت در سه آلبوم
وی همچنین با هنرمندانی دیگر آلبومهای مشترکی ارائه دادهاست:
بزم ۱ (هایده و گلپا)، اوج صدا (هایده و مهستی)، بزم ۲ (هایده و گلپا)، افسانه شیرین (هایده و شجریان)، گلهای غربت (هایده و معین)، شب عاشقان (هایده و ستار)، همخونه (هایده و ویگن)، سفر (هایده و معین)
[ویرایش] کنسرتها
هایده در دانشگاه یو.سی.ال.ای در کالیفرنیا، در آلبرت هال (به رهبری فرنوش بهزاد) در لندن و موزیک هاله (هامبورگ) کنسرتهایی اجرا کرده است.
بیشتر ترانههای هایده به همت منوچهر بی بیان بنیانگذار و تهیهکننده برنامههای تلویزیون جامجم در لس آنجلس به صورت نماهنگ (موزیک-ویدئو) در آمد.
مرگ
هایده در روز ۲۰ ژانویه ۱۹۹۰ برابر با ۳۰ دی ماه ۱۳۶۸ ساعاتی پس از اجرای کنسرت در سالن کازابلانکا در حومه سان فرانسیسکو، بر اثر سکته قلبی بدرود حیات گفت. او در گورستان وست وود در لوس آنجلس با حضور هزاران نفر از ایرانیان مقیم آمریکا به خاک سپرده شد.
روحش شاد
عشق هاله اي است اهورايي که آغازش , پايان و پايانش , آغاز آن است!
Yohan
اعضا
#
: 20 Jan 2008 22:40
آخییی .. خدا بیامرزتش ...
خدا کنه مثل تاپیک درگذشت آبجیش نشه ..
مرسی شروین جان ..
soltan222
اعضا
#
: 20 Jan 2008 22:45
خدا هم خودشو هم خواهر هنرمندشو قرین رحمت خودش بکنه
exclusively hot* is everlasting
aiwa
اعضا
#
: 20 Jan 2008 22:48 | ویرایش بوسیله: aiwa
ممنون امید جان از اطلاع رسانیت.
من هم به همه دوستداران صدای هایده و موسیقی ایران ابراز همدردی میکنم و ضمنا یه ویژه برنامه به همین مناسبت هم ساختم که اگه بشه امشب یا فردا از رادیو پخش میشه.
پاینده باد ایــــــــــــــران
shahbaz_king_star
اعضا
#
: 20 Jan 2008 23:06
خدا هم خودش و هم خواهرشو رحمت کنه
یا راهی خواهم یافت یا راهی خواهم ساخت . کوروش کبیر
royale_korosh
اعضا
#
: 20 Jan 2008 23:38
خدا رحمتشون کنه
rahamatt
اعضا
#
: 21 Jan 2008 05:02
خدا هم بانو رو هم خواهرشو رحمت کنه.هرچند صدای بانو هایده ملکوتی بود....
ممنون از زحمتی کشیدی...
فقط منبع رو ذکر کن بی زحمت....
به كوروش چه خواهيم گفت؟forum/19_57882_0.html
omid_hi
مدیر
#
: 21 Jan 2008 14:56 | ویرایش بوسیله: omid_hi
Yohan
soltan222
aiwa
shahbaz_king_star
royale_korosh
Quoting: rahamatt
خدا هم بانو رو هم خواهرشو رحمت کنه.هرچند صدای بانو هایده ملکوتی بود....
ممنون از زحمتی کشیدی...
فقط منبع رو ذکر کن بی زحمت....
rahamatt
منبع +++سایت قدیمیها
عشق هاله اي است اهورايي که آغازش , پايان و پايانش , آغاز آن است!
royale_korosh
اعضا
#
: 21 Jan 2008 14:58
omid_hi
Quoting: rahamatt
هرچند صدای بانو هایده ملکوتی بود....
ولی به نظر من صدای مهستی یه چیز دیگه بود
خدا رحمتش کنه...
m0hammad
اعضا
#
: 21 Jan 2008 15:41
سلام من به تو يار قديمي
منم همون هوادار قديمي
هنوز همون خراباتي و مستم
ولي بي تو سبوي مي شکستم...
روحش شاد
.
1
.
2
.
3
.
>>
جواب شما
»
نام
»
رمز عبور
برای دسترسی به این قسمت میبایست عضو انجمن شوید. درصورتیکه هم اکنون عضو انجمن هستید با استفاده از نام کاربری و کلمه عبور وارد انجمن شوید. در صورتیکه عضو نیستید با استفاده از
این قسمت
عضو شوید.